• +386 5 7311 280

11 Apr

V soboto, 9.4.2016, je na naši srednji šoli potekalo državno tekmovanje iz fizike. Sežanska srednja šola je imela na podlagi predhodnih odličnih dosežkov naših dijakov to čast, da je prvič organizirala in gostila državno fizikalno tekmovanje za srednješolce.

V letošnjem šolskem letu sta se na državno tekmovanje po predizboru na regijskem tekmovanju, ki je potekalo v Novi Gorici, prebila dva dijaka z naše šole, in sicer Andraž Brožič (4.aG) in Erik Pleško (4.bG).  Več o dosežkih naših dijakov bo znano v soboto, 16.4., ko bodo objavljeni uradni rezultati tekmovanja.

Na tekmovanje se je prebilo 129 najboljših dijakov iz celotne Slovenije, ki so se pomerili v treh tekmovalnih skupinah:

  • I. skupina: s poudarkom na mehaniki (42 dijakov)
  • II. skupina: s poudarkom na termodinamiki in elektromagnetizmu (50 dijakov)
  • III. skupina: vsa srednješolska snov (37 dijakov)

Pohvalo zaslužijo tudi dijaki prvih letnikov, ki so aktivno pomagali pri izpeljavi in programu državnega tekmovanja. Pri izvedbi tekmovanja so sodelovali: Špela Resman (1.aG), Amadej Miličev (1.aG), Nik Nikolič (1.aG), Nejc Trampuž Obradovič (1.aG), Jaka Višnjevec (1.aG), Aljaž Vrabec (1.aG), Marko Vrabec (1.aG), Nik Živic (1.aG). Program pred tekmovanjem je vodil Aljaž Vrabec, za glasbeni nastop pa so poskrbeli Pika Bernetič (1.bG), Martin Stojanoski (1.bG) in Manuel Perhavec (1.bG).

Sprejem tekmovalcev je potekal v osnovnošolski športni dvorani v naslednjem vrstnem redu:

  • Slovenska himna in točka dijakov
  • Pozdrav ravnatelja g. Dušana Štolfe
  • Nagovor predstavnice občine ge. Ivice Podgoršek
  • Nagovor predsednika državne tekmovalne komisije za fiziko (DMFA) dr. Bojana Gollija

Nato so se tekmovalci napotili v ŠC kjer so ob 10.00 pričeli z reševanjem nalog. Tekmovanje se je zaključilo ob 12.30.

Za program za mentorje je poskrbela Mateja Grmek, prof. geografije, ki jim je razkazala nekaj sežanskih znamenitosti, medtem, ko so tekmovalci reševali svoje naloge.

Za aktiv naravoslovja,

Uroš Borjančič.