• +386 5 7311 280

06 Maj

Teden od 11. 4. 2016 do 15. 4. 2016 je bil za našo šolo zelo pester in mednarodno obarvan. Gostili smo namreč dijake in mentorje iz različnih držav, ki so z nami sodelovali v dveh projektih. Eden izmed dveh projektov je bil tudi naš projekt Edukarst. V njem smo sodelovali dijaki drugega letnika naravoslovnega sklopa. Sodelujoče šole so bile Lycée Peytavin iz Francije, I.I.S. Levi-Ponti iz Italije in italijanska gimnazija Ginnasio Gian Rinaldo Carli iz Kopra. Osrednja tema projekta je raziskovanje in spoznavanje krasa. Vsaka izmed šol je predhodno načrtovala in izvedla raziskave o kraških vodah in jamah na svojem področju v svojem kraju. Naša šola je izvedla terensko delo v jami Labodnici in Škocjanskih jamah. Vsi sodelujoči smo imeli medtem skupaj dve videokonferenci, kjer smo si izmenjali informacije o dosedanjem delu, raziskavah in ugotovitvah.

Video: Kristjan Stepančič

V ponedeljek smo se vsi zbrali v predavalnici in poslušali predstavitve gostujočih šol in dosedanjega dela. Po kosilu smo se odpravili v Lipico in na ogled Vilenice.

V torek smo obiskali Škocjanske jame in izvir Timave.

Naslednji dan smo se potepali po Predjamskem gradu in Planinski jami, ogledali smo si maketo Cerkniškega jezera in naravni most v Rakovem Škocjanu. Ko smo prišli nazaj v Sežano je sledila mednarodna zabava v MC Podlaga, kjer smo se z gosti še bolj spoznali in družili.

V četrtek smo se odpravili na obalo, kjer smo si ogledali stari del Kopra, Strunjanske soline in Piran. Po povratku smo goste prvič sprejeli na naših domovih, saj so bili druge dni nameščeni v gasilskem domu.

Petek je bil naš zadnji dan skupaj in preživeli smo ga tako, da smo se udeležili častnega sprejema na občini. Ustvarili smo še plakate, ki so predstavljali naše delo v skupnem projektnem tednu.

Dijaki smo se ob tem mednarodnem sodelovanju zabavali in še več naučili. Spoznali smo tudi nove prijatelje iz drugih držav. Komaj čakamo naslednje leto, ko se bomo odpravili na gostovanje v Francijo. Zahvaljujemo se vsem sodelujočim v projektu.

Taja Vatovec, 2. aG