• +386 5 7311 280

05 Okt

V noči iz nedelje 27. 9. na ponedeljek 28. 9. smo se z astronomskim krožkom približno ob 3. uri ponoči zbrali na parkirišču ob atletski stezi v Sežani, kjer smo opazovali popolni Lunin mrk, ko Luna vstopi v Zemljino senco in se popolnoma poravna s Soncem ter z Zemljo. Sonce Lune ne osvetljuje več, a Luna ne izgine, temveč postane zaradi uklona Sončevih žarkov v Zemljini atmosferi navidezno bakreno rdeča. Za opazovanje Lune smo imeli na voljo tudi teleskop na električno vodenje, s katerim smo spremljali njen vstop v Zemljino senco, dokler ni Luna sence prešla in je bilo mrka konec. Opazovali smo jo tudi z daljnogledi.

Približno ob 3.05 je Luna začela vstopati v Zemljino senco. Ob 4.10 je Luno senca popolnoma zakrila, Luna pa se je obarvala rdeče. Taka je ostala približno 1 uro in 10 minut. Približno ob 5.20 je začela zapuščati Zemljino senco in spet začela pridobivati svoj lesk. Za zapustitev sence je potrebovala dobro uro. To je bil prvi popolni Lunin mrk po letu 2011, naslednji pa bo šele 27. julija 2018.

Popolni Lunin mrk pa ni bil edina atrakcija v nedeljski noči. Luno smo namreč lahko opazovali v njeni najmanjši razdalji od Zemlje, in sicer 363 000 km od Zemlje, zaradi česar vidimo Luno za kar 14 % večjo. Njena največja oddaljenost pa je približno 406 000 km od Zemlje. S prostim očesom razlika v velikosti Lune skoraj ni zaznavna. Luna pa se zdi večja blizu obzorja, kar je psihološki pojav, znan kot optična prevara Lune.

 

Prvič po letu 1982 se je zgodilo, da je ob popolnem Luninem mrku Luna bila najbližje Zemlji, čemur rečemo ” krvava super Luna “. Naslednjič bo do tega pojava prišlo šele leta 2033.

Poudariti moram, da smo imeli izredno dobre pogoje za opazovanje Lune in zvezdnega neba, saj je bilo brez oblačkov. Napovedi namreč niso bile najugodnejše in še okoli 22. ure so celotno nebo prekrivali oblaki, grozila je celo odpoved opazovanja Luninega mrka. Tako pa smo lahko opazovali tudi druga nebesna telesa, kot so meglice, galaksije, Venera, ozvezdja.

Tako je 6-članska ekipa s prof. Ivančič in prof. Borjančičem uspešno zaključila nočno opazovanje ob 6.30. Pogledat in pozdravit nas je prišel tudi naš ravnatelj Dušan Štolfa.

Težave sta nam povzročali le zelo hladna noč, na katero nismo bili najbolje pripravljeni, in neprespanost, saj smo že ob 7.10 začeli s poukom.

Aleksander Lesar, 4. ag

Fotografije: Erik Pleško, 4. bg