• +386 5 7311 280

25 Jan

Vsak človek si globoko v sebi postavlja vprašanja: Zakaj? Čemu? S kakšnim namenom? Od kod? Kam gremo? Smo sami? … Vsa ta vprašanja so povezana z našo lastno identiteto, izvorom in bistvom našega obstoja. Vsi smo v sebi iskalci resnice, vsak od nas jo pa išče na svoj način.

Misterioznost kozmosa nas privlači in navdihuje. Z razvojem astronomije in kozmologije v kombinaciji s splošno in posebno teorijo relativnosti ter razvojem kvantne fizike, prihajamo do pomembnih odkritij in orodij, ki nam pomagajo v vsakdanjem življenju.

Zato ste vsi tisti, ki vas tema zanima, vabljeni na predavanje strokovnjakinje na tem področju prof. dr. Andreje Gomboc (Univerza v Novi Gorici) z naslovom Relativnost v astronomiji, ki bo v petek 5.2.2016 v predavalnici ŠC Srečka Kosovela v Sežani ob 13.20:

Relativnost v astronomiji

prof. dr. Andreja Gomboc

Univerza v Novi Gorici

Einsteinovo teorijo relativnosti srečamo pri marsikaterem vesoljskem pojavu. V predavanju si bomo najprej ogledali dva primera visoko-energijskih objektov, kjer se snov giblje skoraj s svetlobno hitrostjo in moramo upoštevati posebno teorijo relativnosti. Nato bomo govorili o ukrivljanju prostorčasa v splošni teoriji relativnosti, črnih luknjah ter gibanju snovi in svetlobe v njihovi bližini. Spoznali bomo tudi astronomska opazovanja, v katerih nam gravitacijsko lečenje razkriva planete v drugih osončjih in temno snov v jatah galaksij.

Prosim, da svojo udeležbo potrdite s prijavo, ki je možna do zasedenosti vseh mest, na povezavi:

Prijava na predavanje: Relativnost v astronomiji (klik)